KLANTENSERVICE

Veelgestelde vragen

Fotobestanden:

Hoe kunnen er kleurverschillen ontstaan tussen wat ik zie op mijn monitor en het uiteindelijke resultaat ?

-          Op jouw monitor bepaalt het RGB kleurensysteem de kleur van jouw ontwerp. Voor drukwerk en print wordt echter CMYK gebruikt. RGB is een additief model waarvan de basis kleurloos is ( zwart ). Hier wordt vervolgens licht aan toegevoegd. De basis van het CMYK systeem bestaat uit alle kleuren van het spectrum ( = wit; ingeval van print dus wit papier ) De kleuren die hier opgelegd worden nemen het licht juist weg. Beide systemen combineren verschillende kleuren om de kleur na te bootsen.  Naast het RGB en CMYK kleurensysteem zijn er ook PMS kleuren; een door Pantone opgesteld kleurencoderingssyteem. Op dit moment zijn er meer dan 1100 kleurstalen gedefinieerd. Elke kleur heeft zijn unieke nummer. Afhankelijk van de drager kunnen wij met behulp van de kleurenwaaier altijd de juiste kleur bepalen. Vanwege het grote kleurbereik van RGB geeft het omzetten van RGB naar CMYK mogelijk een andere ( donkere) kleur.

Wat zijn pixels?

-          Een pixel is het bouwsteentje van een digitale afbeelding. Een foto is in feite een enorm raster van kleine gekleurde vierkantjes met elk 2 stukjes informatie: locatie en kleur.

De locatie is waar het zich bevindt; bijv. 240 vakjes horizontaal en 320 verticaal. De kleur is hoeveel er van elk kleurkanaal wordt weer gegeven; bijv. 128 rood, 208 groen en 15 blauw .

Dit hele proces heet bitmapping. Een mooie foto is niet meer dan een wiskundig raster van numerieke kleurinformatie. Als je een resolutie ziet van 800x600 betekent dit dat de afbeelding 800 pixels breed is en 600 pixels hoog. Als je scherm op deze resolutie staat ingesteld dan is het voorbeeld schermvullend. Verander je je scherm in 1280x1024 dan bedekt de foto nog niet de helft van je scherm. Dat is verwarrend omdat de foto niet veranderd is en het scherm is ook niet groter geworden. De monitor laat nu meer pixels zien in dezelfde ruimte; meer pixels per inch. Jouw monitor heeft waarschijnlijk een weergave van 72 ppi. Dit staat los van de resolutie van jouw foto.

Wat is printresolutie?

-          Printers werken met tastbare zaken zoals papier en inkt. Printers tellen stippen ( dots ) en geen pixels. Waar de printer een klein puntje inkt neerlegt is een “dot “. Vandaar de term DPI ; dots per inch. Printers kunnen niet omgaan met afbeeldingen met een lage resolutie. Het meeste printwerk is 300 DPI en op textiel kan evt. 175 DPI.  Als je probeert te printen met lage resoluties dan worden de afbeeldingen pixelig, wazig of vaag. De fraaie afbeelding van 800x600 pixels die zo mooi de ruimte van jouw scherm vult heeft op papier de grootte van een creditcard. Daarom zien afbeeldingen die je van internet afhaalt  er vaak zo slecht uit.

-          Zet je bestand met de juiste resolutie van 175dpi klaar en voorkom problemen. Werk groot en ga terug verkleinen.

Print tabel met ideale formaten:

 

               BxH                       BxH

A5          148x210mm       1020x1447pix

A4          210x297mm       1447x2046pix

A3          297x420mm       2046x2894pix